
Ska jag välja Google- eller Facebook ADS?
Vad är skillnaden på Google- & Facebook ADS?
Står du inför det svåra valet och kämpar om vilken av dessa digital verktyg som kommer höja ditt företag till nya framgångar? Är du fångad i dilemmat "Google eller Facebook ADS?". Du är inte ensam. Dyk ner i den digitala världen och upptäck vilket verktyg som är den perfekta matchningen för ditt varumärke.
För att kunna avgöra vilket av verktygen som är mest lämpligt att använda behöver man först förstå vad de innebär och hur de fungerar. Dyk in i den digitala marknadsföringens djungel med mig! I den här texten utforskar vi vitala skillnader mellan de ledande plattformarna och avslöjar när det är optimalt att satsa på den ena eller andra. Perfekt för företag som jonglerar med budgetrestriktioner, vi guidar dig till att göra kloka val som maximerar ditt varumärkes online-närvaro.

Vad är Google & Facebook ADS för något?
Google Ads och Meta Ads (som inkluderar Facebook och Instagram) är två av de mest kraftfulla verktygen inom betald marknadsföring, och de används av företag över hela världen för att nå sina målgrupper. Genom att investera en viss summa pengar på dessa plattformar kan annonsörer visa sina produkter och tjänster direkt för miljarder användare som dagligen interagerar med innehåll online. Dessa två annonseringsplattformar tillhör de största inom digital marknadsföring, och erbjuder företag och individer möjligheten att öka sin synlighet och driva försäljning.
Både Google och Meta fungerar som ett annonsnätverk som gör det möjligt att nå specifika målgrupper genom avancerad målgruppsinriktning. Annonserna kan riktas utifrån en rad olika parametrar, såsom ålder, kön, intressen, beteenden och geografiska områden. Detta gör det möjligt att skapa högst relevanta annonser som visas för personer med störst sannolikhet att vara intresserade av vad du erbjuder.
Google ADS
Google Ads är en digital annonseringsplattform som ägs av Google och används av företag och privatpersoner för att marknadsföra produkter och tjänster på internet. Genom Google Ads kan annonsörer placera sina annonser i Googles sökresultat, på YouTube, i appar och på webbplatser som är en del av Googles omfattande annonsnätverk. Annonsörerna betalar för att deras annonser ska synas när användare söker efter specifika ord eller fraser som är relevanta för deras erbjudanden, vilket är känt som sökordsannonsering.

Plattformen fungerar på ett sätt som kan liknas vid en auktion. Annonsörer budar på specifika sökord som de vill associera sina annonser med. När någon söker på ett av dessa sökord, till exempel "köpa löparskor", tävlar olika annonsörer om att synas högst upp i sökresultaten. Detta system gör det möjligt för företag att synas precis när människor aktivt letar efter deras produkter eller tjänster, vilket ökar chanserna för klick och konverteringar.
Förutom sökresultaten kan annonser också visas på Google Display-nätverket, vilket innebär att annonser dyker upp på relevanta webbplatser och appar över hela internet. Detta gör Google Ads till ett mångsidigt verktyg som kan användas för att nå potentiella kunder på flera plattformar, både när de aktivt söker efter något och när de surfar på andra webbplatser. Du kan läsa mer om Googles Display-nätverk här.
Facebook ADS
Meta Ads (som inkluderar både Facebook och Instagram) erbjuder företag och individer en kraftfull plattform för att skapa, hantera och optimera betalda annonser. Genom att rikta in sig på användares beteenden, intressen och demografiska uppgifter kan annonsörer effektivt nå sina målgrupper med skräddarsydda budskap. Detta gör Meta Ads till ett av de mest dynamiska verktygen för att driva framgångsrika marknadsföringskampanjer.

Meta Ads är byggt kring möjligheten att visa annonser i flera olika format och på flera plattformar inom Meta, som inkluderar Facebook-flöden, Instagram-flöden, Stories, Messenger och även på appar och webbplatser i Meta Audience Network.
Detta ger företag en stor flexibilitet när det gäller att skapa anpassade kampanjer beroende på deras affärsmål. Annonser kan utformas för att driva trafik till webbplatser, öka interaktioner på sociala medier, generera appinstallationer eller öka försäljningen i e-handeln. Oavsett vilket mål du har, finns det möjligheter att utforma kampanjer som passar dina behov.
En av de största styrkorna med Meta Ads är dess detaljerade målgruppsinriktning. Plattformen gör det möjligt att visa annonser för både personer som redan har visat intresse för liknande produkter eller tjänster och personer som kanske inte aktivt letar men ändå kan vara potentiellt intresserade. Detta skiljer sig från Google Ads, där annonser främst visas för personer som aktivt söker efter specifika produkter eller tjänster. På Meta kan din annons dyka upp i användarnas flöden, vilket gör att du kan fånga uppmärksamheten hos en bredare publik.
Hur vet jag vad jag ska välja?
Den stora frågan uppstår när man ska avgöra vilken plattform som passar bäst för just mig. Det är viktigt att sätta sig i kundens position – var befinner de sig och när söker de efter min tjänst eller produkt?
Här är det viktigt att förstå skillnaderna mellan plattformarna. Google Ads riktar sig mot personer som aktivt söker efter det du erbjuder, medan Facebook visar annonser i flödet till personer, även om de inte aktivt har visat intresse för just din tjänst eller produkt.
Ett exempel är att du kanske ser en annons från ett renoveringsföretag som har ett erbjudande på köksrenovering. Du tittar på ditt eget kök och tänker att det kanske är dags att renovera, även om du inte aktivt har sökt efter det. Eller så har du funderat på en köksrenovering länge men inte gjort någon aktiv sökning. Samtidigt kan det vara värt för renoveringsföretag att synas när folk väl aktivt söker och är intresserade då deras tjänster är dyra. Här har vi ett tydligt exempel där båda medlen fungerar utmärkt.
Vad fungerar bättre med Google ADS?
Google Ads är särskilt värdefullt för företag som fokuserar på att lösa specifika problem, eftersom annonserna når personer som aktivt söker efter en lösning. Ta till exempel en elfirma – kunder vänder sig ofta till elfirmor när de står inför ett akut problem, som ett elfel eller en trasig installation. I dessa fall är det avgörande att företaget syns i det ögonblick kunden gör sin sökning, när de behöver hjälp omedelbart.
Att synas högt upp i sökresultaten ökar chansen att fånga upp dessa potentiella kunder som har en direkt intention att lösa sitt problem snabbt och effektivt. Google Ads ger företag möjlighet att vara där just när behovet uppstår, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för företag som erbjuder problemlösande tjänster. Dessutom kan det hjälpa till att bygga förtroende, eftersom kunder tenderar att välja företag som syns tidigt i sökresultaten – det ger ett intryck av pålitlighet och tillgänglighet.
Vad fungerar bättre med Facebook ADS?
Onlinekurser, spa, städföretag och reseföretag är exempel på branscher som fungerar mycket bra med Facebook-reklam, tack vare plattformens möjligheter att skapa riktade annonser baserade på användarnas intressen och beteenden.
Städföretag & onlinekurser
Städföretag och onlinekurser tillhör ofta de typer av verksamheter där det inte alltid finns ett aktivt och stort sökintresse. Det är därför viktigt att skapa medvetenhet hos de personer som ännu inte har tänkt på sitt behov av dessa tjänster. Genom att visa upp ett vanligt problem – till exempel hur mycket tid en person kan spara genom att anlita ett städföretag eller hur en specifik onlinekurs kan hjälpa dem att utveckla nya färdigheter – kan du väcka ett behov eller intresse hos användarna. På Facebook kan du skapa annonser som belyser dessa problem och erbjuder en lösning, vilket kan leda till ökad efterfrågan och försäljning.
Spa & reseföretag
Spa och reseföretag är branscher där Facebook-annonser fungerar särskilt bra eftersom du enkelt kan rikta in dina annonser baserat på användarnas tidigare sökningar, intressen och demografiska data. Genom att visa upp attraktiva bilder och videor från exotiska resmål eller lugnande spa-upplevelser kan du fånga uppmärksamheten hos personer som drömmer om avkoppling eller äventyr. Facebook gör det också möjligt att segmentera målgruppen baserat på tidigare interaktioner, vilket innebär att du kan nå personer som redan har visat intresse för resor eller wellness. Detta ökar sannolikheten att dina annonser träffar rätt målgrupp och resulterar i bokningar eller försäljning.
Sammanfattning:
Både Meta (Facebook/Instagram) och Google är utmärkta plattformar för att öka synligheten och stärka närvaron för företag. De flesta företag kan dra nytta av båda plattformarna, men i vissa fall fungerar den ena bättre än den andra. För att maximera din marknadsföring är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dem och när de bör användas.
Google Ads riktar sig till personer som aktivt söker efter en specifik tjänst eller produkt. Annonserna visas i sökresultaten baserat på sökord, vilket innebär att du når kunder precis när de har en intention att köpa eller hitta information.
Meta-annonser (Facebook och Instagram) fungerar på ett annat sätt genom att placera annonser i användarnas flöden baserat på deras intressen, beteenden och demografiska data. Här är det inte nödvändigt att användarna aktivt söker efter något, men annonserna visas ändå för en målgrupp som sannolikt är intresserad.
Om du har några frågor kring hur reklam kan hjälpa ditt företag, är ni välkomna att kontakta mig på AJ Marketing. Vi erbjuder skräddarsydda planer och kampanjer för att guida er genom nästa steg i er marknadsföringsstrategi, oavsett om det är via Meta eller Google.